Dilemma-spillet

Dilemma-spillet er en række kort, der beskriver forskellige hørescenarier, som kan være udfordrende. Der er tre forslag til, hvordan du kan håndtere hver af disse situationer - men husk, at den perfekte løsning ikke nødvendigvis findes.

Der findes ingen rigtige eller forkerte svar i Dilemma-spillet. Formålet er at sætte dine tanker i gang og hjælpe dig med at planlægge strategier, der kan gøre kommunikation nemmere for dig og for de mennesker, der betyder noget for dig.

Tv-test

Tv-test

Din familie klager ofte over, at du skruer lyden for højt op, når du ser fjernsyn. De siger for eksempel til dig, at de kan høre det helt ind i andre rum, at de ikke kan tale med dig, når fjernsynet er tændt, eller at de ikke vil se tv med dig, fordi lyden er for høj. De har måske endda fortalt dig, at du hører dårligt.

Du synes ikke, lyden fra fjernsynet er for høj. Men ved nærmere eftertanke har du bemærket, at når du tænder fjernsynet efter, en anden har set tv, skal du altid skrue op.

Hvordan ville du håndtere denne situation?

Forslag

 1. Selvtest - Se om du kan se tv med den lydstyrke, som alle andre bruger.
 2. Kompromis - Indstil lydniveauet lavere, end du selv ville have det, selvom det stadig er højere, end din familie bryder sig om.
 3. Skriv dig bag øret at spørge din læge om din hørelse ved dit næste lægebesøg.
 4. Eller ...

Spise ude

Spise ude

Du og din ægtefælle spiser ude med en gruppe venner. Det er lørdag aften, og der er mange mennesker i restauranten - og de støjer. Du har problemer med at høre folk, der sidder et par pladser væk fra dig, og det er svært at følge med i samtaler.

I starten beder du folk om at gentage det, de har sagt, men efter et stykke tid begynder du at bekymre dig om, om det er irriterende for dine venner. Ved aftenens afslutning begynder du at miste koncentrationen, fordi du ikke rigtigt kan følge med i, hvad de siger alligevel. Du er bange for at virke uhøflig eller uinteresseret, men det er for svært at følge samtalerne, og efter arrangementet føler du dig udkørt.

Hvordan ville du håndtere denne situation?

Forslag

 1. Foreslå en anden restaurant næste gang, en du ved er mere stille, eller en anden ugedag, hvor du ved, der ikke er så travlt.
 2. Bed din ægtefælle om at gentage vigtige detaljer for dig.
 3. Sæt dig tæt på de mennesker, du gerne vil tale med.
 4. Eller ...

Fra et andet rum

Fra et andet rum

Du har brugt høreapparater i et stykke tid nu, og du synes, at din kommunikation er blevet bedre. Din hørelse er ikke, som den var før, men det er lettere at følge samtaler og kommunikere med venner, familie og på arbejdet.

Din ægtefælle synes imidlertid ikke, at høreapparaterne fungerer ordentligt. Han/hun prøver tit at tale til dig fra et andet rum og synes ikke, at du hører efter, eller synes, at dine høreapparater ikke fungerer, fordi du ikke reagerer. De bliver også irriteret, når du har brug for, at de gentager noget, selvom du kun spørger en gang, eller der er meget støj på værelset.

Hvordan ville du håndtere denne situation?

Forslag

 1. Tag din ægtefælle med til din næste aftale, og få din hørespecialist til at forklare høreapparatets begrænsninger.
 2. Bliv enige om, at han/hun skal have din opmærksomhed, før de begynder at tale med dig.
 3. Find på strategier for tidspunkter, hvor du ved, at du kan få problemer med at høre dem.
 4. Eller ...

Audiogrammet

Audiogrammet

I et stykke tid har du erkendt, at du har problemer med hørelsen, og du besluttede dig for endelig at få det tjekket. Ved din aftale udførte din hørespecialist et audiogram og viste dig en masse forskellige målinger. Du forstår ikke rigtig målingerne, men budskabet var klart: Du har et høretab.

Din hørespecialist har anbefalet, at du får høreapparat. Det giver mening for dig, men du føler virkelig ikke, at du har nok information til at træffe en beslutning.

Hvordan ville du håndtere denne situation?

Forslag

 1. Forbered en liste med spørgsmål til din næste aftale.
 2. Spørg eventuelle venner, der også har svært ved at høre, hvordan de har håndteret problemet.
 3. Søg på internettet om den type høretab, du er blevet diagnosticeret med og se, om der er nogle anbefalinger, du kan diskutere med din hørespecialist.
 4. Eller ...

Den tossede professor

Den tossede professor

Du er i gang med din uddannelse på universitetet. Din oplevelse er gennemgående positiv: Universitetet tilbyder forskellige muligheder for kommunikationsstøtte, der er teleslynge i klasselokalerne, og bygningerne er nye og har god akustik. Mange lærere har også reageret positivt på at bære en mikrofon til FM-system.

Der er dog en lærer, som ikke er så hjælpsom. Han går ofte væk fra teleslyngeforstærkeren, hvilket gør, at du går glip af dele af diskussionen. Du har bedt ham om at bære mikrofonen til dit FM-system eller sende den rundt under diskussioner, men han har fortalt dig, at han "ikke har det så godt" med at gøre dette.

Hvordan ville du håndtere denne situation?

Forslag

 1. Sæt dig forrest i rummet, så du bedre kan høre læreren og mundaflæse.
 2. Bed universitetet om en notattager i klassen, så du ikke går glip af vigtige oplysninger.
 3. Drop faget indtil videre, og tag det næste semester med en mere hjælpsom lærer.
 4. Eller ...

Burger-restaurant

Burger-restaurant

Din familie bestiller tit hamburgere til middag om søndagen, og du kører som regel gennem den lokale drive-thru for at hente dem. Det er svært at høre i drive-thru-bestillingsvinduet. Når de gennemgår din ordre for dig, kan du ikke afgøre, om de har opremset de rigtige ting. Det betyder, at der tit er noget i vejen med din ordre.

Hvordan ville du håndtere denne situation?

Forslag

 1. Medbring et andet familiemedlem for at bestille.
 2. Spørg folk i bilen bag dig, om de kan hjælpe dig med at bestille.
 3. Undgå drive-thru og gå ind i restauranten for at bestille.
 4. Eller ...

Teknologien virker ikke

Teknologien virker ikke

Du har for nylig indrømmet over for sig selv, at du har haft problemer med at høre og gik til en høreprøve. Og ja, audiogrammet viste, at du har et moderat høretab. Nu du har beviset, accepterer du din hørespecialists anbefaling om at prøve høreapparater.

Da du får høreapparater, synes du, at de er meget ubehagelige. Alle lyde er højere end du er vant til, og de lyde, der er vigtige for dig at høre, er ikke tydeligere, end før du fik høreapparater. Du er frustreret over, at du ikke kan høre, men du er lige så frustreret over høreapparaterne, og det ender med, at de ligger i skuffen oftere, end du har dem på.

Hvordan ville du håndtere denne situation?

Forslag

 1. Tal med din hørespecialist. De kan muligvis justere niveauerne eller tilbyde andre høreapparater.
 2. Udforsk kommunikationsstrategier, som du kan bruge med dine høreapparater for at gøre støjende omgivelser lettere at leve med.
 3. Deltag i en støttegruppe med andre høreapparatbrugere - de kan have gode råd.
 4. Eller ...

Informer dine venner og familie

Informer dine venner og familie

Selvom dine venner og familie er fuldt bevidste om dit høretab, glemmer de nogle gange deres gode vaner, så det kan være svært for dig at følge en samtale. Du ved, at det ikke er fordi, de vil ignorere dig, men når en hel gruppe taler på én gang, er det svært for dig at følge med. Du er bange for at virke irriterende, og du føler dig ofte træt efter at have været sammen med andre. Du synes, du har fortalt dem igen og igen, at du ikke kan forstå dem, når de alle sammen snakker på én gang, eller hvis de ikke ser på dig, når de taler. Men de bliver bare ved.

Hvordan ville du håndtere denne situation?

Forslag

 1. Husk at minde dem om dine høreproblemer. Hvis du afbryder dem ofte nok, så skal de nok lære at huske det.
 2. Tal alene med en ven om det. Det kan være nemmere at ændre gruppens adfærd ved at tale med én person ad gangen.
 3. Send alle en e-mail med en liste over måder, hvorpå de kan hjælpe dig. Mind dem om e-mailen, når kommunikation bliver vanskelig.
 4. Eller ...

Skal jeg fortælle det til min kolleger?

Skal jeg fortælle det til min kolleger?

Du har problemer med støjen på dit kontor. Hver gang du har et møde med mere end to personer, er det meget svært for dig at følge samtalen. Der har også været misforståelser, hvor kollegaer troede, at du ignorerede dem, når de talte til dig. Du stod med ryggen til og var ikke klar over, at de talte til dig.

Du har for nylig taget en høretest, og det er blevet bekræftet, at du har et høretab. Selvom du har fået at vide, at du kan få gavn af et høreapparat, er du bange for, at dine kolleger vil tro, at det gør dig gammel og ude af stand til at udføre dit arbejde.

Hvordan ville du håndtere denne situation?

Forslag

 1. Fortæl dine kolleger, at du skal have høreapparat, og hvordan det kan hjælpe dig (og dem) i samtaler.
 2. Få høreapparatet, men snak kun om det med dine kollegaer, hvis du føler dig tilpas ved det.
 3. Tal enten med din chef eller en betroet kollega om hvilke situationer, der er mest vanskelige, og hvordan du kan tilpasse dig dem.
 4. Eller ...

Høretab er naturligt

Høretab er naturligt

Du har bemærket, at du har problemer med at høre i forskellige situationer og har bedt din læge om en høretest. Det bliver bekræftet, at du har et høretab, men du får at vide, at det er "normalt for din alder". Du tolker dette, som om du ikke har problemer med hørelsen.

Men din familie er uenig. De fortsætter med at drille dig med at "være døv", og de skyder skylden på dig, når der opstår misforståelser. Nogle gange mumler de eller går ud fra, at du kan høre dem kalde fra et andet rum, og de venter ikke på at få bekræftet, at du faktisk har forstået.

Hvordan ville du håndtere denne situation?

Forslag

 1. Tal med din familie og venner om, hvornår de synes, at dit høretab er et problem. Lyt til, hvordan de har det og se, om I i fællesskab kan finde en måde at blive bedre til at kommunikere på.
 2. Overvej de situationer, der er særligt udfordrende, eller som jævnligt forårsager problemer og tænk over, om du kan finde på en måde at undgå dem på.
 3. Lav nogle grundregler: Lav en liste over måder, hvorpå du kan gøre kommunikationen klarere, fx ved at skrive noter og sms'er, eller ved at sørge for, at din familie har din opmærksomhed, før de begynder at tale.
 4. Eller ...

I telefonen

I telefonen

Dine børn er vokset op og er flyttet hjemmefra, men de ringer stadigt jævnligt. Du forsøger at tale med dem én eller to gange om ugen, men du har svært ved at forstå dem i telefonen. Du kan sende e-mail og beskeder, men det er ikke helt det samme som at kunne høre deres stemmer.

Hvordan ville du håndtere denne situation?

Forslag

 1. Spørg din hørespecialist, om der er en bestemt teknologi, du kan bruge, til at gøre det nemmere at tale i telefon.
 2. Prøv videochat på en smartphone eller computer, så du kan se den person, du taler med.
 3. Brug en mobiltelefon, så du kan justere lydstyrken enten ved hjælp af højttalertelefon eller hovedtelefoner.
 4. Eller ...

Vend kortet

Dilemma

Vend kortet
Dilemma-spillet

Dilemma-spillet er en række kort, der beskriver forskellige hørescenarier, som kan være udfordrende. Der er tre forslag til, hvordan du kan håndtere hver af disse situationer - men husk, at den perfekte løsning ikke nødvendigvis findes.

Der findes ingen rigtige eller forkerte svar i Dilemma-spillet. Formålet er at sætte dine tanker i gang og hjælpe dig med at planlægge strategier, der kan gøre kommunikation nemmere for dig og for de mennesker, der betyder noget for dig.

Kortkategorier

Uvidende fase

Andre synes måske, at du har problemer med at høre, men du har ikke selv lagt mærke til det.

Udforskende fase

Du har muligvis bemærket, at du har problemer med at høre og vil have mere information.

Forberedende fase

Du har muligvis bedt andre om hjælp eller råd om hørelse.

Handlingsfase

Du har muligvis bedt andre om hjælp eller råd om hørelse. Dit næste skridt er måske at prøve forskellige behandlingstilbud.

Vedligeholdelsesfase

Fortsæt med at udforske yderligere teknologier og strategier til at hjælpe dig med at kommunikere.

Det gode liv

Fortsæt med at blive bekendt med nye teknologier og situationer for at opretholde successen.

OK